CO MĚ ZAUJALO | Září 2017

Po letním oddychu přichází podzimní smršť senzačních novinek.

Zatímco v létě se - naštěstí pro mě - neobjevilo mnoho knih, které bych vysloveně musela mít, příchod podzimu avizuje něco úplně jiného. Začíná to dokonale dokonalým edičním plánem nakladatelství Domino, ze kterého potřebuju všechno, a pokračuje to napříč všemi nakladatelstvími... Naprostá lavina parádních titulů, které mnohým z nás nemohou chybět v knihovně. V září proto pokukuji po pěkné hromádce knih, pojďte mrknout se mnou a třeba vás něco zaujme! :) Budu ráda, když mi v komentářích napíšete, které zářijové novinky zaujaly vás, ale taky třeba jak vnímáte odeonky, zda je čtete a které se vám líbily. Mějte se moc a moc krásně!


Manželský pakt (Michelle Richmond)
Manželský pakt, který chystá na září nakladatelství Domino, mě zaujal díky svému námětu, který se vypořádává s problematikou sekt, ale také s otázkou manželství. K sektám jsem v beletrii přičuchla díky Lži od C. L. Taylor a hodně mě to zaujalo, proto jsem zvědavá, co přinese tato novinka.
Novomanželé Alice a Jake. Dokonalý pár, před kterým se rozkládají nekonečné možnosti a šance. Snad i proto dostali od přátel jako svatební dar členství v exkluzivním a poněkud záhadném spolku nazvaném jednoduše Pakt. Cíl Paktu je velmi jednoduchý: učinit vše pro to, aby manželské svazky všech členů zůstaly pevné a šťastné. Prostředky k dosažení tohoto cíle se také zdají být velmi rozumné: Vždy zvedni telefon, když ti volá partner či partnerka. Každý měsíc si navzájem dejte dárek. Každé tři měsíce si někam společně vyjeďte... A nikdy nikomu neříkejte o Paktu. Alice a Jake jsou zpočátku okouzleni skvělými večírky, nebývalou pospolitostí a rozšiřujícím se okruhem přátel. Pak se ale objeví první pochyby a zanedlouho už oba tuší, že uvízli v pasti. Pakt se svými praktikami podobá sektě – členství je podle jeho představitelů nezrušitelné, stejně jako manželství. Jake a Alice nyní už vědí, že to, co jim mělo pomoci udržet manželství snů, se pozvolna stává největší noční můrou jejich života.
Berlín 1936 (Oliver Hilmes)
Téma druhé světové války mě, jak už mnozí z vás vědí, velice zajímá a kniha Berlín 1936 je pro mě příslibem nového pohledu na věc. Co se vlastně dělo těsně před válkou a jak tehdy vypadaly životy lidí? Tenhle titul je pro mě povinností.
V létě 1936 se v Berlíně všechno točí kolem olympijských her. Desetitisíce lidí proudí do německého hlavního města, které chtějí národní socialisté prezentovat jako světovou a otevřenou metropoli. Oliver Hilmes sleduje prominentní i zcela neznámé osoby, Němce i zahraniční hosty na stadionech i v ulicích, které žijí nejen sportovní událostí. Na krátkou chvíli zmizely cedule zakazující Židům to či ono, místo nacistické hymny Horsta Wessela zní jazz. Jako by se Berlín změnil na úplně normální evropské velkoměsto. Jenže nacistický režim v pozadí dál pracuje na tom, aby ovládl veškeré dění v zemi. V knize Berlín 1936 vypráví Oliver Hilmes o atmosféře města, kde se po čtrnáct dní setkávali nejlepší světoví sportovci, diplomaté a nacističtí pohlaváři, stejně jako transvestité, prostituti, majitelé restaurací, Berlíňané i turisté. Jsou to příběhy, které nás fascinují a překvapují, ale z nichž nás také mrazí.
Skvrna (Gillian Flynn)
Zaplaťbůh něco, co nepotřebuji... protože už to mám. Povídku Skvrna - v originále The Grownup, působivé - jsem četla tuším loni. Je to dobré, fakt moc dobré, takže to všem vřele doporučuji. Gillian si umí se čtenářem pohrát jako málokdo. Já jen doufám, že se brzy dočkáme další knihy.
Mistrovská hororová povídka od světové bestselleristky Gillian Flynnové je poctou klasickým duchařským historkám a dalším důkazem autorčina všestranného spisovatelského talentu (získala za ni prestižní Edgar Award). Důkazem, který si nelze nechat ujít. Neškodné podvůdky, snaha přežívat, drobné lži, a taky jeden věštecký salon se speciálními službami v zadní části. To je svět mladé ženy, na kterou se jednoho upršeného jarního dne obrátí Susan Burkeová, které straší v domě. Jenže ten starý viktoriánský dům skrývá víc tajemství než jednu krvavou šmouhu na stěně a pochybné duchy, které vyžene trocha šalvěje a mořské soli. Dost možná tady půjde někomu i o život…
Muž, který hledal svůj stín (David Lagercrantz)
5. díl v sérii Milénium
Tak samozřejmě, že jsem ještě nepřečetla Dívku v pavoučí síti, která mi doma leží od vydání. Publikaci dalšího dílu beru jako závazek, že už se do knihy opravdu musím pustit. 
Lisbeth Salanderová si odpykává kratší trest v ženské věznici Flodberga a snaží se vyhnout konfliktu se spoluvězeňkyněmi. Když se ale zastane mladé ženy bangladéšského původu ze sousední cely, okamžitě ji napadne Benito, nepsaná vůdkyně věznice. Lisbeth navštíví Holger Palmgren a oznámí jí, že obdržel dokumenty vrhající nové světlo na bezpráví, které na ní páchali v dětství. Lisbeth poté požádá Mikaela Blomkvista, aby jí pomohl s pátráním. Stopy je dovedou k jistému Leovi Mannheimeru, partnerovi makléřské firmy Alfred Ögren. Jak je minulost bohatého mladého muže z finančnických kruhů propletena s minulostí Lisbeth Salanderové? A dokáže se Lisbeth postavit stupňujícím hrozbám Benity a jejího gangu?
Milujte královnu (Anton Hykisch) 
Milujte královnu je kniha, kterou mi už před pár lety moc doporučovala ke čtení mamka, která má historické romány docela ráda a přijde mi, že je na ně i celkem náročná. Já se ke čtení zatím ještě nedostala, ale u příležitosti nového vydání tenhle tip alespoň předávám dál vám, mým čtenářům.
Milujte královnu je zároveň příběhem silné ženy i příběhem tereziánské epochy. Autor si vybírá klíčové období z bohatých čtyřiceti let vlády Marie Terezie a Josefa II. V pestrém sledu se střídají scény z panovnických dvorů a paláců Prahy, Bratislavy, Vídně, Berlína, Paříže, Petrohradu a Vatikánu, stejně jako z knižních chrámů, hudebních salonů, laboratoří, univerzit a selských chalup. Osudy slovenských vzdělanců se tu proplétají s osudy významných evropských filozofů a hudebníků této doby. Vystupující osoby, fakta a události jsou organicky spojené. Román je fiktivním bilancováním vladařských záměrů a osudů.
Beze stopy (Mary Torjussen)
Beze stopy vypadá trochu jako další "překvapivý" a "šokující" thriller, ve kterém "nemůžete nikomu nic věřit", v řadě. Na mě to ale docela dobře funguje, a to ani ne proto, že bych si myslela, že mě tohle už konečně posadí na zadek, ale protože jsem prostě zvědavá, jakých žánrových klišé se autor zase dopustí. Jsem hrozná :D Třeba mě ale Beze stopy překvapí, uvidíme, jsem si ale skoro jistá, že si knihu pořídím.
Hannah je atraktivní, cílevědomá a úspěšná. Ve velké účetní firmě, kde pracuje, ji podle všeho brzy čeká povýšení, a tak se plná elánu vrací ze služební cesty z Oxfordu do Liverpoolu za „svým“ Mattem. Namísto otevřené náruče ji však čeká pořádný šok – doma nejenže nenachází svého přítele, ale ani žádné jeho věci, dokonce i jeho účty na sociálních sítích jsou smazány. Jak může člověk jen tak zmizet? Jak může beze stopy zmizet tak, jako by předtím ani neexistoval? Hannah se ze dne na den ocitne na dně. Nedokáže se soustředit na práci, přestane o sebe dbát, nejí, nespí. Postupem času začíná mít pocit, jako by jí Matt chtěl dát přece jen nějakou zprávu. Dostává podivné esemesky, dokonce doma rozpozná stopu důvěrně známé kolínské a ve váze jí kdosi vymění květiny za čerstvé… Psychologický thriller pro všechny fanoušky Dívky ve vlaku, Zmizelé a vypravěček, jimž není radno věřit všechno, co říkají.


Zaprodanec (Paul Beatty)
Nedávno jsem dávala na instagram fotku nových výprodejových odeonek a ptala jsem se vás na váš vztah k nim - ptám se i tady a budu ráda, když mi napíšete do komentářů. Čtete odeonky? Jsou pro vás náročnějším čtením, nebo ne? A jaké tituly byste případně doporučili?
Já sama s touto řadou válčím, ať už díky fontu, ze kterého mě bolí oči, nebo díky náročnosti čtení. Pro mě odeonky nejsou vůbec lehké, připadám si sice trochu jako brontosaurus, ale lhát vám nebudu. Přesto mě ale lákají a teď konečně začínám pociťovat, že k nim čtenářsky dospívám. Nemám proto výčitky z těch zásob, které jsem si nasyslila. 
A Zaprodanec je další z knih, kterým přes všechny své obavy, zda to zvládnu, neodolám. 
Satirická tradice v americké černošské literatuře je dlouhá snad stejně jako otroctví samo. V románu Zaprodanec si nemilosrdného humoru směřujícího do řad bělochů i černochů užijeme do sytosti. Hned na prvních stránkách sedí hlavní hrdina v zasedací síni Nejvyššího soudu USA, který projednává rozsudek, jenž nad ním vynesla americká justice: vězení za pokus o obnovení otroctví a zavedení rasové segregace v jedné škole v sousedství. Kontroverzní román oceněný roku 2016 Man Bookerovou cenou.
Poprava (Werner Stanzl)
Nový thriller, na němž mě láká obálka i anotace. Kdo můj blog čte, ten ví, že já jsem prostě detektivková a thrillerová, takže tuhle novinku si nemůžu nechat ujít.
Zabíjí archaickými prostředky. Posílá zašifrované zprávy. Jde za svým přesvědčením. A má cíl… Jednoho rána při východu slunce nad Cormons se rozezvoní zvony na poplach a město se stane svědkem ukamenování na dálkové ovládání. Pachatele nikdo neviděl, zůstane jen oběť zasypaná kamením, přivázaná k mariánskému sloupu uprostřed náměstí. Vítaná potrava pro média, která dle krutosti provedení rychle soudí, že vraždu mají na svědomí islámští džihádisté. Zvlášť když postupně umírají další vážení katolíci a indicie se množí. Navíc se blíží návštěva papeže! To komisaři Vossimu vyšetřování jen ztěžuje. Brzy se ocitá ve spletité síti zájmů a vměšování nejvyšších. Co má záhadný vrah v úmyslu? A kdo zatáhne za nitky při konečném zúčtování?


Klub odložených žen (Olivia Goldsmith)
A na závěr něco srandovního. Už je to dávno, co jsem poprvé viděla film, a upřímně vám řeknu, že jsem tehdy ani nezaznamenala, že by měl knižní předlohu. Teď to ale vím a vychází i u nás... A já tomu asi neodolám. Tohle je přesně taková ta "guilty pleasure" (omluvte ten anglický výraz) kniha, o které si myslím, že si ji neskutečně užiju.
I moderní ženě se těžko přiznává, že ji opustil manžel - kvůli mladší, hezčí, bohatší... Také přítelkyně: něžná a křehká Anie, prostořeká, korpulentní Brenda a kdysi obdivovaná herečka Elisa nesou svůj úděl těžce. Anie dál touží po svém muži a omlouvá jeho chyby, Brenda řeší krizi jídlem a Elisa pitím. Když čtvrtá z nich, Cynthie, neunese prohru a dobrovolně odejde ze života, rozhodnou se pro pomstu. Vedeny vidinou spravedlivé odplaty se dokážou zbavit svých zlozvyků a elegantním způsobem potrestat provinilce. Na cestě za pomstou najdou nové přátele i lásky a s údivem zjistí, že i v pozdějším věku může žena slavit úspěchy.
Všechny obrázky a anotace použité v tomto článku jsou převzaty z webu www.neoluxor.cz.

8 komentářů :

  1. Budu tě zneužívat jako vrchní vyhledávačku zajímavých titulů o druhé světové válce. Berlín 1936 mě totiž fakt zaujal. :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Další knihu od Gillian už mám díky tobě na svém nekonečném to read listu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Je to jednohubka, takže si ji určitě odškrtneš raz dva :)

      Vymazat
  3. Ani nemluv. Takhle na podzim to rozjet... Já mám šíleně dlouhý seznam, který mě naprosto děsí. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně! A co teprve říjen, tam mám těch must have věcí ještě mnohem víc! :))

      Vymazat
  4. Senza výběr, já tam mám ještě něco navíc od Domiňáků, kteří, jak už jsem ti psala, se prostě zbláznili :D Dpst mě zaujal ten Berlín - takový vhled do obyčejných životů před válkou může být hodně zajímavý, takže moc díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tip přišel vhod. A o Dominu přede mnou nemluv, ten jejich edičák? To snad ani není možný! Jsou prostě nejlepší... :))

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates